Distribucijos reikšmės

Lietuvių kalboje gausu žodžių turinčių net ir po kelias reikšmes, dėl kurių gali susidaryti tam tikrų nesusipratimų. Šiuo atveju nagrinėjame terminą – distribucija, kuris bendrąja prasme gali būti suprastas, kaip kaip prekių paskirstymas. Tačiau šis žodis turi ir dvi skirtingas tikslias prasmes, pritaikytas kalbant apie skirtingus procesus, ypatingai susijusius su logistika.

Distribucija (kai kalbama apie paslaugą) tiksliau gali būti apibūdinama, kaip siuntų, prekių, krovinių išvežiojimas vietiniu mastu. Tai nėra paprastas pervežimas, kurio schemą galima apibūdinti, iš taško A į taką B. Distribucija – daiktų paskirstymas po kelias skirtingas lokacijas, paėmus ją iš vienos vietos, dažniausiu atveju tiekėjo. Šia paslauga dažniausiai naudojasi įmonės neišvysčiusios savo transportavimo skyriaus. Pavyzdžiui, verslininkai užsakę krovinį jį gauna į tam tikrą vieną vietą Lietuvoje. Tada, distribucija Lietuvoje užsiimanti įmonė, išvežioja krovinį po kelis skirtingus taškus visoje valstybėje.

Antrasis žodžio distribucija vartojimo variantas yra, kai kalbama apie susitarimą, kuris užtvirtinamas pasirašant distribucijos sutartį. Ši sutartis yra viena iš kelių Lietuvos Respublikos kodekse numatytųjų, kuriomis suteikiamos išimtinės teisės. Šiuo atveju teisės yra suteikiamos distributoriams, kurie perka prekes iš gamintojų ar tiekėjų, o po to jas parduoda galutiniam vartotojui ar kitiems distributoriams. Ši sutartis gelbsti gamintojams ar perpardavinėtojams, kurie dar neišvystę prekių platinimo tinklo, kad galėtų parduoti savo gaminius. Norint pasirašyti distribucijos sutartį, visos šios susitarimo šalys privalo būti nepriklausomos įmonės ar verslininkai, kurie savo vardu ir lėšomis perka prekes ar jas parduoda. Be to, distributorius įsipareigoja savo rizika, kad tam tikrą terminuotą ar neterminuotą laiko tarpą nuolatos pirks gamintojo prekes, o šis savo ruožtu gali įsipareigoti suteikti kitai šaliai tam tikrų išimtinių teisių. Taip pat, yra išskirti du distribucijos sutarčių tipai: pasirinktinės ir išimtinės.

Išimtinė distribucijos sutartis

Šioje sutartyje numatomas gamintojo ar tiekėjo įsipareigojimas parduoti prekes tik vienam distributoriui tam tikroje, išimtinai paskirtoje teritorijoje ar tik konkrečiam distributoriui priskirtai pirkėjų auditorijai.

Pasirinktinė distribucijos sutartis

Šiame dokumente nurodyti nustatyti techniniai, kvalifikaciniai ar kitokie reikalavimai, kuriuos turi atitikti distributorius, norėdamas pardavinėti tam tikro gamintojo ar tiekėjo prekes.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *