Kaip išsaugoti duoną šviežią be šaldytuvo ir be pelėsio?

„Kasdien išmetu pusę kepalo…“ – pasakoja Renata iš Šakių

„Kai nusiperku duonos, atrodo, kad ją valgysim savaitę. Ramiai padedu spintelėj, o po kelių dienų – siurprizas. Žalia, pūkuota, dvokiančia plutele padengta… Nesuprantu, ką darau blogai! Nejau duona dabar tokia prasta? Ar laikau netinkamai?“ – taip savo kasdienę bėdą pasakoja Renata, jauna mama iš Šakių.

Anot jos, tai tęsiasi ne pirmą mėnesį. Bandė laikyti medinėje duoninėje – supelijo. Bandė laikyti plastikiniame maišelyje – vėl tas pats. Gal net dar blogiau. O kai kartą įkišo į šaldytuvą – duona išdžiūvo kaip batonas per Kalėdas…

„Ar iš viso įmanoma rasti būdą, kaip paprastai laikyti duoną, kad ji nepelytų ir išliktų skani?“ – klausia Renata.

Pasirodo, ne ji viena. Vis daugiau žmonių Lietuvoje skundžiasi tuo pačiu. Tad… kodėl gi duona pelyja? Ir kodėl šaldytuvas nėra geriausias sprendimas?

Kas išvis ta pelėsis?

Pelėsis – tai mikroskopiniai grybai. Jie gyvena ore, dirvoje, ant senų obuolių ir, žinoma, ant mūsų pamėgtos duonos. Jiems tereikia drėgmės, šilumos ir… truputį laiko. Vos tik atsiranda tinkamos sąlygos – ir štai, duona tampa laboratorija.

Bet šaldytuvas juk šaltas?

Taip, bet nepakankamai. Šaldytuve dažnai vyrauja 3–6 °C temperatūra. O pelėsiui tai – tarsi SPA centras. Ne per šalta, ne per karšta, ir dar šiek tiek drėgna. Būtent – drėgmė čia pagrindinė bėda. Įdėta į šaltą erdvę duona pradeda „prakaituoti“, atsiranda kondensatas, o pelėsis tik to ir laukia. Kuo greičiau ji susigeria tą drėgmę – tuo greičiau pelija.

Ar galima kažkaip išvengti pelėsio?

Galima! Štai keletas būdų, kaip priversti duoną tarnauti ilgiau:

Laikykite sausoje vietoje

Pamėginkite vėsią, bet sausą vietą – pavyzdžiui, spintelę, kur nevirsta garai nuo viryklės. Jokiu būdu nepalikite arti kriauklės ar ant palangės.

Duoninė – ne bet kokia

Geriausia – medinė arba molinė duoninė su vėdinimo skylutėmis. Plastikinės duoninės be oro cirkuliacijos tik skatina pelėsį. O jei laikote popieriniame maišelyje – puiku. Jis leidžia kvėpuoti ir išgaruoja drėgmė.

Nepirkite per daug

Skamba primityviai, bet tai tiesa. Verčiau dažniau pirkite po mažiau, nei kaupti atsargas. Ypač jei neturite didelės šeimos – visa kepalą suvalgyti greitai nepavyks.

Šaldiklis – taip, šaldytuvas – ne

Jei jau norisi ilgesnio laikymo – šaldykite! Supjaustykite duoną riekelėmis, sudėkite į šaldymo maišelius ir užšaldykite. Išsiimate, kiek reikia – ir pašildote orkaitėje ar skrudintuve. Ir skanu, ir nepelyja.

Net duonos laikymas – kaip statymai

Kartais atrodo, kad surasti tobulą vietą duonai – lyg dalyvauti žaidime: vieną kartą ji minkšta ir kvapni, kitą – jau sukietėjusi. Kaip ir kai kuriuose gyvenimo pasirinkimuose, viskas priklauso nuo aplinkybių ir patirties. Įdomu tai, kad ši analogija dažnai naudojama ir kitur – pavyzdžiui, kalbant apie tai, kaip veikia statymai internetu ar kaip žmonės seka rezultatus virtualioje erdvėje.

O grįžtant prie duonos – čia svarbiausia paprasta taisyklė: laikykite ją vėsiai ir sausoje vietoje. Mažiau staigmenų, daugiau šviežumo.

O gal čia gamintojai kalti?

Nebūtinai. Nors šiuolaikinė duona kartais turi mažiau konservantų nei seniau (kas, beje, gerai!), bet tai reiškia – ji natūralesnė, o kartu ir trumpesnio galiojimo. Tad kaltinti tik gamintojus neverta. Tiesiog reikia prisitaikyti prie naujos realybės – šviežumas trumpas, bet su šiek tiek pastangų galima jį prailginti.

Kaip baigėsi Renatos istorija?

„Pagal jūsų patarimą pradėjau šaldyti riekeles. Kas rytą išsiimu po dvi – į skrudintuvą, ir namai pakvimpa kaip kepykla. Daugiau nebeišmetu nė vienos riekės!“ – džiaugiasi Renata iš Šakių.
Net jos vyras juokiasi: „Nė vienas mūsų statymas nebuvo toks sėkmingas, kaip tas su šaldikliu!“.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *